Ce înseamnă acest cuvânt mozaic?
Educaţia STEAM combină patru ştiinţe şi arta, a căror iniţiale îi compun denumirea.
S- Sience (Ştiinţă)
T- Tehnology (Tehnologie)
E- Engineering( Inginerie)
A-Arts (Artă)
M- Mathematics( Matematică)
STEAM este o abordare educaţională a învăţării care foloseşte ştiinţa, technologia, ingineria, arte şi matematică ca puncte de acces pentru ghidarea anchetei, gândirii critice a elevilor.
Educaţia STEAM este un proces de integrare a ştiinţelor exacte şi a artei, cu scopul de a forma viitorii adulţi capabili să pună în practică cunoştinţele învăţate.
Rezultatul acestui mix de ştiinţă şi artă propune un mediu de învăţare atractiv pentru participanţii la acest tip de educaţie, unde se pune accent pe aplicarea merodelor învăţate în viaţa de zi cu zi.
Cheia succesului în societate este să oferim copiilor cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru a se descurca, chiar mai mult de atât, într-o lume ce se află într-o continuă schimbare.
Beneficiile educaţiei STEAM:
- trezeşte interesul elevilor prin faptul că împleteşte ştiinţa cu arta;
- dezvoltă abilităţile de rezolvare a problemelor;
- copii împărtăşesc cu ceilalţi ideile proprii sau descoperirile;
- dezvoltă abilităţile de comunicare a elevilor;
- dezvoltă creativitatea şi imaginaţia;
- elevii sunt dornici de învăţare;
Educaţia STEAM a luat start cu ajutorul proiectului: „Îmbunătăţirea calităţii serviciilor educaţionale şi de sănătate pentru romi, în oraşul Săcueni”, astfel nu numai copii romi, ci şi elevii Liceului Teoretic „Petőfi Sándor” pot participa în sălile de LEGO la procesul de învăţare STEAM, într-un mediu creativ.
Oláh Katalin Melinda,
profesor în învățământul primar,
Liceul Teoretic „Petőfi Sándor”, Săcueni